Diéta tippek rostban gazdag ételekre

Diétázni szeretnél, de nem akarsz koplalni? Íme néhány hasznos tipp, amelyek segítségével még több rostot juttathatsz az ételeidbe. Amellett, hogy rendkívül egészséges, még laktató is!

A rostban gazdag ételek az emésztés elsőszámú támogatói, kiemelten fontos szerepük van az elhízás és cukorbetegség megelőzésében. Remekül csökkentik az étvágyat, hiszen teltségérzetet okoznak. Lassítják a szénhidrátok felszívódását, és segítik a méreg-és salakanyagok távozását a szervezetből. Naponta átlag 30-40 g rostanyagra van szükségünk, de sokan ennek a felét sem fogyasztják el. Pedig a ballasztanyagok nélkülözhetetlenek a jó emésztés és az egészség megőrzéséhez.

 

Ne feledd, annak érdekében, hogy a rostok megfelelően ki tudják fejteni áldásos hatásukat, 1,5-2 liternyi folyadékot is el kell fogyasztanod a nap folyamán.

 

Szerencsére számtalan magas rosttartalmú étel közöl választhatsz, ha egészségesebben szeretnél táplálkozni, nézzük melyek ezek:

 

Magvak és hántolatlan gabonafélék

 

Leginkább ajánlott gabonaféle a müzli, zabkorpa, búza, lenmag, hajdina, quinoa és a bulgur. Magok közül pedig a szezámmag, a lenmag, a dió, a mogyoró, a mandula és a mák közül válassz.

 

Tippek a mindennapokra:

 - reggelire fogyassz teljes kiőrlésű gabonából készült müzlit vagy gabonapelyhet, keverj hozzá valamilyen aszalt gyümölcsöt és zsírszegény tejterméket

- a fehér kenyeret cseréld le teljes kiőrlésűre

- rizs helyett próbáld ki a kuszkuszt, quinoát vagy a kölest

- ropi és chips helyett fogyassz egészséges nasit, például diót, mogyorót vagy mandulát. De vigyázz, az olajos magvak egészségesek, de a kalóriatartalmuk miatt csak kis mennyiségben ajánlott fogyasztásuk

 

Gyümölcsök és hüvelyesek a diéta jegyében

 

Gyümölcsök

 

Számtalan magas rosttartamú gyümölcsöt tudsz könnyedén beilleszteni a mindennapi étkezésedbe: áfonya, ananász, citrom, eper, grépfrút, málna, mandarin, mangósárgadinnye, barack, cseresznye, szeder, szőlő, kivi, narancs, szilva, alma, avokádó, mind mind remek rosttartalmú gyümölcsök.

 

Tippek a mindennapokra:

 - tízóraira vagy uzsonnára fogyassz egy marék friss vagy aszalt gyümölcsöt

- Zsírszegény tejjel vagy joghurttal isteni turmixok készíthetők idénygyümölcsökből, de akár vízzel is készítheted a szuper egészséges smoothie-t

 

Zöldségek és hüvelyesek

 

A zöldségekkel könnyű dolgod lesz, hiszen szinte mindegyik hétköznapokban fogyasztott zöldségünk kiváló rostforrás. Ezen kívül a fordíts kiemelt figyelmet a hüvelyesekre is, hiszen a bab, a lencse, a zöldborsó és a csicseriborsó is nagyon magas rosttartalmú zöldség.

 

Tipp a mindennapokra:

 - minden főétkezés tartalmazzon zöldséget és a szendvicsek mellé is minden alkalommal fogyassz egy adag friss zöldséget