Szombathely

Burkolati jelek segítenek Szombathelyen a vakoknak

Burkolati jelek segítenek Szombathelyen a vakoknak

Bizonyos zebráknál a városban eddig is lehetett találkozni automata hangon beszélő lámpákkal – most azonban olyan beruházás van folyamatban, mely még inkább könnyíti a vakok és gyengénlátók közlekedését.

Az automata hangon beszélő lámpák korábban is léteztek Szombathely egyes zebráinál. Most azonban tovább segítik a vak vagy gyengénlátó járókelők áthaladását, jóval könnyebb lesz számukra a közlekedés egy új beruházásnak köszönhetően – írta meg a vaol.hu.

Az új kezdeményezésről Bősze György, a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének elnöke beszélt. Elmondta, hogy akadálymentesítést végeznek, melynek köszönhetően a vakok és gyengénlátók közlekedése leegyszerűsödik, de a többi járókelőt nem zavarják.

Új segítséget kapnak a zebrákon átkeléshez a vakok és gyengénlátók Szombathelyen

Új segítséget kapnak a zebrákon átkeléshez a vakok és gyengénlátók Szombathelyen

A beruházás véghezvitele előtt az érintettek véleményét is kikérték. A tervek szerint évente 4 millió forintot fordítanának az akadálymentesítésre, 5 éven át. A látássérülteket segítő felületet 50 zebránál építik majd ki.

Azt illetően, hol lenne ezekre a legnagyobb szükség, kikérték az egyesület elnökének tanácsát, aki bejárta a várost a kivitelező cég képviselőjével – tudatta a vaol.hu.

Három már megvalósult ezek az átkelőhelyek közül: az Óperint, a Kiskar és a Vörösmarty utcai. A tervek szerint a Derkovits lakótelep és a Zanati út lenne a következő. A zebráknál ún. taktilis járdajel készül el, az év végéig összesen 20-nál.

A burkolatban tehát jelek lesznek, illetve a látássérültek kapnak egy távirányítót, amely jelzi számukra a jelzőlámpa állását és azt, mikor kelhet át az úton. Vagyis a lámpa akkor beszél, amikor szükség van erre – adta hírül a vaol.hu.

Fotó: Nagy Jácint

B.A.