Szombathely

Látás- és mozgássérültek kapnak új házakat

Látás- és mozgássérültek kapnak új házakat

Lezajlott a Nyitott világ kapujában projekt nyitórendezvénye Szombathelyen, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas megyei kirendeltségének eseménye. A látás- és mozgássérült emberek hat új épületbe kerülnek. 

Megtartották a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézményben a Nyitott világ kapujában projekt nyitórendezvényét, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vasi kirendeltségének eseményét.

Az idősellátás a győztes pályázat eredményeképpen az intézményben marad, a látás- és mozgássérült emberek azonban 6 darab új épületbe kerülnek. A házak egyenként 250-260 négyzetméteresek, és földszintesek – ezekben 6 szoba, 3 akadálymentesített fürdő, konyha, nappali, mosókonyha, terasz lesz kialakítva – adta hírül a vaol.hu.


A nyitó rendezvényen az érintettek is részt vettek

A nyitó rendezvényen az érintettek is részt vettek

Szombathelyen ezek közül kettő készül, Táplánszentkereszten négy komplex és akadálymentesített családi házat építenek. Utóbbi településen egyenként 12 férőhelyeseket.

Dr. Huszár Lilla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Vas megyei kirendeltségének igazgatója elmondta, hogy korábban a sérültek 5-6 szobában éltek, ezután azonban kétszemélyes szobákban lesznek elhelyezve, s ez nagyobb önállóságot is jelent – tudatta a vaol.hu.

A szakember hozzátette, hogy az új helyzetben új munkahelyek is létrejönnek – gondozókra ugyanis szükség lesz. A projekt keretében képzést kapnak a gondozók és a lakók is, a látás- és mozgássérültek pedig fejlesztésben részesülnek.

Két szolgáltatóházat hoznak még létre, melyek alapellátást biztosítanak majd a helyiek számára. Szombathelyen pszichiátriai jellegű készül, Táplánszentkereszten pedig a szociális étkeztetés megoldásához és közösségi programok szervezéséhez alakítják – adta hírül a vaol.hu.

A munkálatok várhatóan 2019. június 30-ra fejeződnek be.

B.A.