Szombathely

Rosszul lett 250 diák Szombathelyen

Rosszul lett 250 diák Szombathelyen

Négy általános iskolában tört ki rosszullét a gyermekek körében szeptember 27-én – számolt be a Vas Megyei Kormányhivatal, amely közölte azt is, ugyanaz a főzőkonyha látta el az intézményeket, tehát feltehetően az ebéd volt az ok.

Rosszul lett 250 kisiskolás szeptember 27-én délelőtt Szombathelyen. Négy általános iskoláról van szó, amelyeknek ugyanaz a főzőkonyha juttatott ebédet. A gyermekek hányással és hasmenéssel küzdöttek – a Vas Megyei Kormányhivatal a vaol.hu-nak sajtóközleményt küldött a történtekről.

A hivatal az enyhe lefolyású, ám gyomor- és bélrendszeri panaszokat kiváltó megbetegedések miatt haladéktalanul elrendelte a járványügyi kivizsgálást és azt is, hogy kérdezzék ki a beteg gyerekeket.

Megtették a szükséges járványügyi megelőző intézkedéseket. Ám mivel élelmiszer-eredetű megbetegedés gyanúja áll fenn, saját hatáskörében a Szombathelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya is kivizsgálást kezdeményezett – írta meg a vaol.hu.

Jelenleg is folynak a vizsgálatok, ellenőrizték a helyszíneket és mintákat vettek ételekből, alapanyagokból, valamint a felületekről és a fertőtlenítő-, tisztítószerekből is.

A laborvizsgálat után várhatók a mintavételek eredményei.

A vaol.hu úgy tudja, hogy a rosszullétet elszenvedő gyermekek a Reguly-, a Nyitra-, a Gothard- és az Aranyhíd utcai iskolák diákjai.

Egyelőre nincs információ arról, hogy közvetlen összefüggés van-e a főzőkonyha és a megbetegedések között. Érdekes, hogy a konyhán dolgozók ugyanazt az ebédet fogyasztották, mint a tanulók, de mindegyikük egészségesen érkezett munkába azóta is. Ezért az illetékesek még a vezetékes vízre is kértek vizsgálatot  – adta hírül a vaol.hu.

B.A.