Szombathely

Vírusfertőzés okozhatta a tömeges szombathelyi megbetegedést

Vírusfertőzés okozhatta a tömeges szombathelyi megbetegedést

Négy iskola tanulói lettek rosszul a közelmúltban a Vas megyei székhelyen – korábban az ételre gyanakodtak a szakemberek, most azonban kiderült, hogy fertőtlenítőszer állhatott a tömeges megbetegedés mögött.

Négy szombathelyi iskola diákjai betegedtek meg szeptember végén: enyhe lefolyású gyomor- és bélrendszeri panaszoktól szenvedtek, összesen 338 személy lett beteg, ketten kórházba kerültek.

A járványügyi kivizsgálás az esetek jelentését követően azonnal megkezdődött s megtették a megelőző intézkedéseket is. Korábban azt gyanították, hogy élelmiszer-eredetű megbetegedésről van szó, ezért a Szombathelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályais elindított vizsgálatot – írta meg a vaol.hu.


Mostanra azonban kiderült, hogy nem ételmérgezés történt, hanem vírusfertőzés – calicivírus - váltotta ki a megbetegedéseket – erről az Elamen Zrt. számolt be a vaol.hu-nak. A közleményükben áll az is, hogy a konyhában használt fertőtlenítőszereket a hatóság bontatlan, gyári csomagolásban vitte bevizsgálásra, úgy, ahogyan használták is őket.

Higítása fizikailag sem kivitelezhető a gyári adagoló automatika miatt, vagyis a termékek megfelelősége független a cégtől – a felelősség a forgalmazót és a termék kereskedelmi forgalomba hozatalának engedélyeztetőjét terheli. Már beszüntették a szóban forgó vegyszertételek használatát – írta a vaol.hu.

Noha még nem zárult le a Nébih vizsgálata, annyi már kiderült, hogy nem voltak kellően hatékonyak a főzőkonyhán alkalmazott fertőtlenítőszerek.

Az Orlay főzőkonyhát lezárták, de október 8. óta ismét üzemel - tudatta a vaol.hu.

B.A.