A dugattyús kompresszort érdemes megismerni

A dugattyús kompresszor egyre gyakrabban tűnik fel a barkácsműhelyekben is. Míg a korábbi évtizedekben kifejezetten drágán juthattunk hozzá az ilyen gépekhez, mára megváltozott a helyzet; elérhetővé váltak ezek a felszerelések akár a hobbibarkácsolók számára is.

A dugattyús kompresszor elterjedésének oka részben a pneumatikus eszközök sikerével magyarázható; a nagy teljesítményre és nagy nyomatékra képes barkácsgépek elterjedése szükségessé tette olyan kompresszorok megjelenését is, amelyek megbízhatók, mégis elérhetők azok számára is, akik nem szeretnének vagyonokat fizetni egy-egy ilyen gépért.

 

Néhány évtizeddel ezelőtt még mélyek a zsebünkbe kellett nyúlnunk, ha kompresszort szerettünk volna vásárolni. Önmagában a szerkezeti felépítésük kifejezetten egyszerű, mégsem kaphattuk meg őket kedvező áron. Ez mára szerencsére megváltozott. Ennek hátterében részben az olcsó és kétes minőségű kompresszorok megjelenése áll, amelyek rákényszerítették a neves gyártókat, hogy megbízható, de alacsonyabb árú „hobbi” készülékeket is piacra dobjanak, másrészt a gyártási folyamatok korszerűsítése és optimalizálása lehetővé tette az olcsóbb készülékek előállítását is. 

 

A dugattyús kompresszorok árukínálata kifejezetten széles, számos gyártó termékei között kereshetjük a számunkra leginkább megfelelő változatot – hívja fel a figyelmet a btkkft.hu munkatársa. Természetesen különbséget kell tenni az ipari célokat szolgáló, illetve a barkácscélokra gyártott dugattyús kompresszorok között. Habár a szerkezeti felépítésük nagyon hasonló, a kapacitásuk, a légtartályuk mérete és a minőségük is jelentős eltérést mutathat. Otthoni felhasználás és barkácscélok esetén természetesen az alsóbb árkategória gépek közül válogathatunk.

 

A dugattyús kompresszorok számos munka során használhatók, ezért érdemes alaposabban megismernünk őket annak érdekében, hogy a nekünk megfelelő típus mellett dönthessünk. Mindenképpen érdemes megvizsgálni a kérdést, hogy valóban dugattyús kompresszorra vagy inkább úgynevezett csavarkompresszorra van szükségünk. A két megoldás elsősorban szerkezeti felépítésében tér el, noha ez a „végeredmény” tekintetében nem döntő. 

 

A dugattyús kompresszor esetében a sűrített levegő előállítását értelemszerűen egy dugattyús szerkezet végzi el, maga a sűrített levegő a dugattyú munkájának köszönhetően kerülhet a légtartályba. A csavarkompresszor esetében ugyanezt a munkát két darab egymással szemben elhelyezett, ellentétes forgásiránnyal rendelkező csavar végzi. Általános igények esetén azt mondhatjuk, hogy nincs jelentősége, melyik típus mellett döntünk, ugyanis mindkettő megbízható módon látja el a feladatát, bizonyos esetekben mégis kifejezetten dugattyús kompresszorra van szükségünk. 

 

Ennek az a magyarázata, hogy ez a típus rendelkezik olyan változatokkal, amelyek olajfilmréteg helyett teflonnal védekeznek a túlzott hőtermelés ellen; az élelmiszeriparban, az orvosi és kozmetikai folyamatokban természetesen ilyenre van szükség. 

 

Ha dugattyús kompresszort szeretnénk vásárolni, akkor a legfontosabb a minőség szem előtt tartása. Sajnos a piacon jelen vannak azon a megbízhatatlan, távol-keleti üzemekben készülő no-name berendezések is, amelyek nem képesek megfelelni az alapvető minőségi elvárásoknak. Kerüljük el ezeket!