Az országban is egyedi lesz a kámoni ökokönyvtár

Kezdetét vette az ökoszemléletű fiókkönyvtár építése Kámonban – a helytörténeti dokumentumokat digitalizálják. Az eseményről a Berzsenyi Dániel Könyvtárban tartottak sajtótájékoztatót.

Ökoszemlélettel üzemeltetik majd a kámoni fiókkönyvtárt, melyben digitalizálják a helytörténeti dokumentumokat – az újdonságról a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban zajlott sajtótájékoztató – írta meg a vaol.hu.

A könyvtár összesen 24 millió 800 ezer forintot nyert a digitalizálás támogatására, erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma döntött – jelentette be dr. Baráthné Molnár Mónika igazgató.

A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia elvégzéséhez 322 millió forint volt a pályázati keretösszeg, s 14 könyvtár nyert támogatást az országban, köztük a Berzsenyi. A cél első lépésben 2020. február 29-ig 10 ezer oldalt készíteni az új digitális eszközökkel, ezekre 10 millió forint áll rendelkezésre – tudatta a vaol.hu.

Ökokönyvtár nyílik a Kámoni Arborétumban

Ökokönyvtár nyílik a Kámoni Arborétumban

A helytörténet prioritást élvez, hiszen ezzel lehet a vidék egyedi. A helyi lapok és dokumentumok mellett digitalizálják a mikrofilmeket is. A programon belül a Berzsenyi könyvtár a csepregi, répcelaki, celldömölki, szentgotthárdi és vasvári könyvtárral működik majd együtt – adta hírül a vaol.hu.

Szeretnének oktatást támogató tevékenységet is lehetővé tenni, ezért készülnek jól alkalmazható módszertani ajánlócsomagok is – mondta el Szalainé Bodor Edit igazgatóhelyettes.

A dokumentumok mellett lesznek képeslapok és Vas megye egykori jeles személyiségeiről is találkozhatnak anyagokkal az érdeklődők.

A Kámoni Arborétumban építik a fiókkönyvtárat, az önkormányzati tulajdonban levő részen. Érdekesség, hogy a 63 négyzetméteres olvasóteremhez egy ugyanekkora terasz, „zöld olvasóterem” is csatlakozik majd az ökoszemléletű, tematikus foglalkozásokkal teli fiókkönyvtárban – írta meg a vaol.hu.

Fotó: Unger Tamás

B.A.