Azért a víz az úr
"Közepes keménységű a víz Szombathelyen. Ezt a közegben előforduló kálcium - és magnéziumionok okozzák. A víz vizsgálatakor a szakemberek ennek mértékegységét, a német keménységi fokot veszik alapul. A megyeszékhelyen ez az érték megközelítőleg 15 és 22 között van, így az uniós előírásokkal összhangban a városban és környékén megfelelő minőségű az életet adó folyadék.
Fehér színű, érdes mészjellegű réteg: ez a vízkő. A háziasszonyok legnagyobb bánatára megtelepedik a mosogatótálcán, a szárogatón és a fürdőszobában is. Előnye azonban, hogy egészséges. A benne található kálcium ugyanis erősíti a csontokat, a fogakat, a magnézium pedig az idegrendszer és az izomzat működését segíti. A vízkőkiválás a mész-szénsav egyensúly megbomlásából adódik, amely hőmérsékletfüggő is.
Wagner József, a Vasivíz Rt. vezérigazgatója elmondta: - 40-45 celsius feletti hőmérsékletnél következik be a vízkőkiválás, ezért azt javasolom, hogy fürdésnél célszerű 40 fok körül hagyni a bojlert, így akkor tovább bírja a berendezés tisztítás, savazás nélkül.
A német keménységi fok mértéke településen belül is változhat. A kőszegi térségben lévő vízbeszerzési helyeken például 22-23, míg a város déli részén 16-18 között mozog az érték. Igy Kőszegen és Szombathelyen is jó minőségű és egészséges a víz."
(Forrás: www.tvszombathely.hu)