Digitális technika az idősellátásban

Az idősek ellátásában nagy szerepet kap a digitális technikák alkalmazása. Szombathelyen bemutató nyílt napot tartanak a Digitális innováció az idősellátásban program keretében.

Jeneiné Rubovszky Csilla Digitális innováció az idősellátásban – avagy bentlakásos intézmény helyett „Okosotthon” című tanulmánya megmutatja, hogy a 21. században miképpen vezethetők be a digitális eszközök az idősek ellátásába. A digitális eszközök az idősek hozzátartozóinak is biztonságot nyújtanak, hiszen egy teljeskörűen felszerelt, okos technológiával ellátott házban az idősek könnyebben, hatékonyabban és biztonságosabban végezhetik mindennapi teendőiket.
 
 
A szombathelyi nyílt napon a digitális eszközök bemutatásán, megismerésén és kipróbálásán vehettek részt a látogatók. Digitális innováció az idősellátásban – avagy bentlakásos intézmény helyett „Okosotthon” projekt arra keresi a válaszokat, hogy hogyan tudná segíteni az idősellátást az “infokommunikációs technológia”. A nyílt napon az érdeklődők megismerkedhettek a robotika, 3D modellezés, 3D nyomtatás valamint az okosotthon fogalmával. 
 
Jeneiné dr. Rubovszky Csilla egy korábban tartott online fórum keretében elmondta, hogy elsődlegesen nem az újfajta eszközökre, programokra kell megoldást találni, hanem a már a jelenben is használatban lévő dolgokat kell digitalizálni. Fel kell zárkóznia valamennyi idős embernek az alapvető technológia ismeretekkel.
 
A szombathelyi nyílt napon a digitális technikák bemutatása mellett sor került InBody testösszetétel mérésre is. Ezen eszköz segítségével számos betegség kiszűrhető, időben megállítható. A készülék pontos diagnózist készít csupán 2 perc alatt, a mérés klinikailag  is rendkívül megbízható. 
 
Forrás: barosskozpont.hu, esely.org, nyugat.hu, töosz.hu, pbn.hu
Kép forrása:
A kép illusztráció.
H.A.