Ez nem lézerkard - Mindent a legújabb lézervágásról

A fémvágás során a fiber lézervágókat szokták használni. Lássuk, vajon hogy működik a lézer a vágás során - és mellesleg kitérünk arra is cikkünkben, lehet-e olyan lézerkardot készíteni, mint amilyet a filmből ismerünk?

A technikáról dióhéjban

 

Nagyon sokoldalú módszer a lézeres vágás. Acél, nemesacél, alumínium egyaránt megmunkálható így, vághatóak csövek éppúgy, mint lemezek.

 

Hogy működik ez a technika, hogyan vág ez a ‘fénysugár’?

 

A vágásra használt lézersugarat egy rezonátornak nevezett forrás bocsátja ki. A lézervágó gép vágófejében optikai szállal vagy tükrös megoldással irányítják a sugarat a lencséhez, amely az intenzív sugarat a kicsi, vágásra előirányzott területre fókuszálja.

 

A lézernyaláb a programozott ponton találkozik a megmunkálandó lemezzel, és megolvasztja azt. Kétféle módon működik lézervágás: a CO2 lézer gázkeveréket használ a sugár létrehozásához. Vastagabb anyagoknál, vagy éppen lyukasztásnál használják.

 

A gázlézer manapság a leggyakrabban használt technika az iparban ezen a téren.

 

A fiber lézer és az optikai pumpálás

 

A száloptikás lézer a másik megoldás; nagy sebességű, hajszálpontos fémvágást tesz lehetővé, és inkább vékonyabb anyagoknál érdemes bevetni.

 

A gerjesztést itt nem nagyfeszültségű árammal, hanem diódák által kibocsátott fénnyel végzik, amit optikai pumpálásnak is neveznek. A fiber lézerek felépítése nem igényel sugárkamrákat, tükröket, lencserendszereket, így ezeket a berendezéseket javítani is lényegesen egyszerűbb.

 

A fiber lézerek gyorsaságban, költségben, rugalmasságban is beelőzik a széndioxidos megoldást.

 

Természetesen folyamatosan csiszolják ezeket a módszereket, és a vágószoftvereket is. A legújabb technológiák a száloptikás gépek terén akár vastag - 25 mm-es - lemezek megmunkálását is lehetővé teszik, és univerzálisabb felhasználást is megengednek. Ma már a réztől az acélig, nemesacélig remekül használhatóak a fiber lézervágó gépek.

 

Használható, csak életveszélyes

 

A fiber lézernél a biztonság az egyik legkényesebb kérdés: ezekbe a fénynyalábokba belenézni nagyon veszélyes.

 

A lézerkard nem mindig játék

 

És itt rákanyarodhatunk a lézerkard kérdésére: valóban létrehozható egyenesen tartható lézernyaláb, de a legmasszívabb hegesztőszemüveggel sem lehetne veszélytelenül használni.

 

Összebarkácsoltak már 7 wattos ‘lézerkardot’, amely égetni és fémet vágni is tud, de valójában annyira veszélyes, hogy balesetmentes használatához tényleg jedi erő szükséges.