Hamisították a tejtermékeket Szombathelyen

Élelmiszerhamisítást követett el a Friss Élelmiszer Kft. Az élelmiszerhatósági vizsgálatok alapján ráadásul az is kiderült: nemcsak a tejfölben, hanem a tejszínben is pálmaolaj volt.
Mint ismeretes: 10-15 szombathelyi üzletbe is került a hamisított tejtermékekből, amelyek szavatossági ideje október 21-e volt.

A pálmaolaj egyébként nem káros az egészségre, de a termék nevében, amihez felhasználják, nem szerepelhet a tej szó. Azt egyelőre nem tudni, pontosan milyen büntetésre számíthat a cég. Várhatóan jövő szerdán lezárulnak a vizsgálatok.

Az élelmiszer-hamisítás ezért minden korban és minden társadalomban mély felháborodást keltő, és szigorúan szankcionált, a korábbi évszázadokban megszégyenítéssel, halálbüntetéssel sújtott bűncselekménynek számított.

almaacet_689_20091102213700_802.jpg


Almaecet-hamisítás

Olcsóbb az almaecet, ha mesterségesen előállított ecetsavat adnak hozzá.
Ha a mesterségesen előállított ecetsavat kukoricakeményítő (C4 növény) fermentációjával állítják elő, akkor az ecetsav d13C értéke pozitív irányba tolódik el.
Ha C3 növény (répacukor, burgonya vagy gabona keményítő) a mesterséges ecetsav alapanyaga, akkor az ecetsav dD értékét is mérni kell.
Az adatok kiértékeléséhez adatbázisra van szükség


Napjainkban Magyarországon, és a világ sok más országában is megszaporodni látszanak a csalással, hamisítással, emberi fogyasztásra alkalmatlan termékek illegális forgalmazásával kapcsolatos ügyek. A jelenség nem csak az élelmiszerekre, hanem az élelmiszerláncba bekerülő egyéb anyagokra (takarmányok, növényvédőszerek, állatgyógyászati szerek, illegális hormonok stb.) is kiterjed.

 

Ezeket az élelmiszer és az élelmiszerlánchoz kapcsolódó egyéb anyagok mindenkori biztos piaca, a meggazdagodás vágya, egyes esetekben értékmentési törekvések motiválják, mely cselekmények elkövetésében a bűnözők bizonyára figyelembe veszik, hogy mekkora a lebukás valószínűsége, és milyen a várható jogkövetkezmény.

Az átcímkézőket, a számlával manipulálókat, az olcsó terméket a drága megfelelőjének csomagolásában értékesítőket, a lejárt húsból hamburgert készítőket, az állott, romlásnak indult baromfit szagtalanítani próbálókat, a csalókat, a nem bioterméket biotermékként értékesítőket, a nem mézet mézként eladókat, a fogyasztókat hamis méréssel, hamis címkével, hamis eredettel, hamis összetétellel megtévesztőket.

 

mez hamisitas elelmiszer Szombathely online hirek

 

Mézhamisítás

A mézhez C4 növényből készült cukrot (nádcukor, izocukor (kukoricából készül)) adnak, akkor a teljes méz d13C értéke és a mézben lévő fehérje d13C értéke között jelentős lesz az eltérés. A d13Cteljes méz szignifikánsan pozitívabb lesz, mint a d13Cfehérje.

-9x - d13Cfehérje (1-x)= d13Cteljes méz

A C3 növényből készült cukrot (pl. répa) nagyon nehéz kimutatni mézben.

 

Az élelmiszer-bűnözés folyamatosan növekszik, és egyre veszélyesebbé válik. Egyes becslések szerint a legális forgalom 5-7%-át, 200-300 milliárd eurót is eléri (Counterfeiting Intelligence Bureau, 1997), más becslések ennél is többre becsülik az illegális tevékenységből eredő hasznot.

Az élelmiszer-bűnözésben egyre inkább tetten érhetők a szervezettség, tudatosság, tervezettség elemei. Erre a nagy profit, a termékek viszonylag könnyű, egyszerű, veszélytelen előállítása, a biztos felvevőpiac ad ösztönzést. Nem elhanyagolható szempont, hogy a hamisítást nehéz felfedezni, még nehezebb bizonyítani, a várható büntetés általában enyhe, kis ügyeskedéssel nem egy esetben el is kerülhető.

 

Hogyan ismerjük fel, hogy az élelmiszer - tej - hamisított?

 

A leggyakrabban előforduló eset a tej és termékeinek hamisitása. Otthon a háztartásban is igen könnyen meggyőződhetünk arról, vajjon a vásárolt tej tiszta-e, avagy vizzel higitott, avagy idegen anyaggal süritett. A tiszta hamisittatlan tejbe, ha eg kötőtűt dugunk bele, s lassan kiemeljük, egy kerek csepp függ rajta.

 

Az bizonyos, hogy a hamisitók ma a kémia tudományt is igénybe veszik, s ha a tej például tul kövér, több a zsirtartalma, mint a törvény által előirt minimum, a tejet lefölözik. És bár tiszta a tej, de gyengébb minőség, ez ellen a kötőtűpróba nem segit. A tej egyik termékének a vajnak a hamisitása is száz meg száz féle.

 

 

Talán sehol a világon nem forditanak annyi gondot az élelmiszerek tisztaságára és hamisittatlan voltára, mint Dániában. A dánok annyira feltékenyek különösen a tejtermékükre, hogy külön törvény védi a vajat, s a hamisitó, vagy pancsoló fegyházbüntetést kap.

 

 

Bor vizezése:


A borban lévő etanol és a maradék cukorból potenciálisan előállítható etanol d13C értékének meg kell egyezni.
Ha cukrot tesznek a borba, vagy más területről származó mustot, akkor a kétféle etanol d13C értéke eltér egymástól.
Általában: ha a borban lévő etanol d13C értéke >-23,5‰, akkor azt hamisították.

 

 

Lehet, hogy Magyarországon is eredményre vezetne ez a fajta megoldás!

 

 

Forrás: www.tvszombathely.hu
Szóljon hozzá a Szombathely - fórumon! MCOnet Fórum - Szombathely

Szombathely Online még több hírrel : www.szomon.hu