IV. Szombathelyi Robotverseny

A Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület meghirdeti a Negyedik Szombathelyi Robotépítő és Programozó Csapatversenyt tanulók és hallgatók részére.

2022. május 26- án kezdetét veszi a Negyedik Szombathelyi Robotverseny, az a  robotépítő és programozó csapatverseny, melyet már 2018. óta minden évben megrendeznek. A legelső Szombathelyi Robotversenyre a jelentkezőknek csupán a saját LEGO Mindstorms készletüket, valamint egy laptopot kellett vinniük. Ezeken az eszközökön kellett a feladat megoldásához szükséges programot elkészíteniük a versenyzőknek. 
 
Már Magyarországon is megjelentek azok a próbálkozások, melyeknek célja, hogy egyéni ötlet alapján képezzék a fiatalokat, lehetőséget kínálva számukra, hogy akár 7 éves kortól el tudjanak kezdeni megismerkedni a programozással, és az ehhez szükséges gondolkodás alapjainak elsajátításával. Éppen ezért kezdődtek meg a Szombathelyi Robotversenyek, amelyet idén negyedik alkalommal szerveznek meg.
 
A 2022. májusi dátummal induló versenyen a színek is segítik majd a robotok tájékozódását, illetve az AGORA-Művelődési és Sportházban felállított terepasztalon és labirintusban is végig kell haladniuk a résztvevők által programozott robotoknak. A Műszaki és Természettudományi Kultúráért Egyesület és az AGORA Savaria Nonprofit Kft. május 26-i közös szervezésű rangadójára április 30-ig lehet jelentkezni. A versenyszámra két korosztály, a 2007 előtt és 2007 után született fiatalkorúak nevezhetnek. A labirintusban a színek mellett a pálya felülete is támpont a megépített-programozott robotoknak, amelyeknek a pálya végén meg is kell állniuk a piros szín jelzésére. 
 
A verseny ideje alatt a mikrovezérlők birodalmában dolgozó cégek is bemutatkoznak. A mikrovezérlői alkalmazásokra a verseny lefolyása alatt szavazni is lehet, ennek köszönhetően a program során „A legjobb mikrovezérlő alkalmazás” közönségdíját is elnyerheti valamely kiállító.
 
G.B.
 
(Forrás: Körmend, ahol mindig jó együtt lenni)