Kezdődik a Szombathely 2030 fejlesztési program kidolgozása

A város gazdaságának javítása és válságállóvá tétele érdekében elkezdődik a Szombathely 2030 fejlesztési program projektjeinek kidolgozása. 

Egészségipari beruházásokkal, kutatás-fejlesztési és innovációs központok létrehozásával erősítenék Szombathely gazdaságát a Szombathely 2030 fejlesztési program keretein belül. A gazdaság megerősítése által válságállóvá tenné a várost az önkormányzat. A másik fő cél, hogy Szombathely több lábon álló város legyen. 

Az erről szóló sajtótájékoztatón elárulták, hogy 4 hónap alatt dolgozták ki a projekt előzetes terveit. A gazdaságfejlesztési projekt közel 10 évre szabna irányt a város számára, a sikeres megvalósításhoz és a nagyberuházásokhoz azonban pályázati forrásokat is remélnek. A támogatások megszerzése érdekében egy koordinációs munkacsoportot is létrehozott a város, továbbá uniós küldöttekkel is elkezdtek tárgyalni. 

szombathely_2030_torzs

Az egészségipari beruházások lesznek a fókuszban

"Felmértük a város gazdasági helyzetét, és az látszott, ha valami baj van, egyszerre üt be valamennyi cégnél. Az autóipari cégeknél is, ami Szombathelyen a döntő többséget képezik. Ezért egy másik irányba indulunk el, az egészségipar felé, hiszen az láthatóan válságálló gazdaságfejlesztési irány tud lenni, szeretnénk, ha Szombathely több olyan projektet tudna, ami ezt a célt viszi tovább" - mondta a sajtótájékoztatón Nemény András, Szombathely polgármestere.

A fejlesztési csomag egyik legfontosabb eleme az északi iparterületre tervezett egészségipari kutatás-fejlesztési és innovációs központ felépítése lesz, ahol Skill-laborok, rehabilitációs centrum és különböző tudományos élményközpontot is kialakítanak. Az első pályázati felhívások már idén ősszel megnyílnak a beruházások elkezdéséhez, ezért addig a projekt látványtervei is elkészülnek.

A kutatás-fejlesztési projektben három egyetemmel is együttműködik Szombathely önkormányzata. 

Forrás és kép: Szombathelyi Televízió, Szombathely Önkormányzatának Facebook oldala

CS.SZ.