Komoly tűz a szombathelyi szeméttelepen – több megyéből jöttek oltani

Kigyulladt a zöldhulladék a vasi megyeszékhelyen – a Körmendi úti szeméttelepen immár ötös, kiemelt fokozatban oltják a lángokat.

Szombathelyen április 15-én este gyulladt ki a zöldhulladék a Körmendi úti szeméttelepen. Hamarosan katasztrófaturisták lepték el a helyszínt, annak ellenére, hogy kijárási korlátozás van érvényben a koronavírus-járvány miatt.

Az embereket – akik közül sokan családostul bámészkodtak – a rendőröknek kellett felszólítani a hazatérésre – írta meg a vaol.hu.

A tűz csak a zöldhulladékot érintette, kommunális hulladék nem gyulladt ki és veszélyes gázok sem keletkeztek, nem sérült meg senki.

A 15-éről 16-ára virradó éjszaka folyamán azonban 90 tűzoltó dolgozott a helyszínen, legmagasabb riasztási fokozatban, 15 tűzoltó kocsival és 5 vízszállítóval. A munkában részt vettek Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyei lánglovagok is.

A tűz oltása 16-án délelőtt még tartott, ekkor a tűzoltók két autóval voltak jelen, s igénybe vették a SZOVA munkagépének segítségét is az oltásban.

Egy depó gyulladt be, melynek lángjai átterjedtek egy másikra is – a tüzet így is sikerült megfékezni, bár kívülről nézve igen félelmetesnek tűntek a hatalmas füst és a lángok - értesült a vaol.hu.

A zöldhulladék mélyen beégett, ezért a munkálatok hosszabb ideig tartanak majd – mondta el Egyed László tűzoltó alezredes. A keletkező füstöt Szombathely felé viszi a szél, ezért a katasztrófavédelem mobil laborja méréseket végez több ponton a városban. Eddig azonban nem mutattak ki veszélyes koncentrációt – tudatta a vaol.hu.

Fotó: Horváth Balázs

B.A.