Kora őszre kész lesz a dozmati tározó

Már a helyszíni bejárás is megvolt: szeptemberre várhatóan kész lesz a dozmati víztározó Szombathely mellett.

A napokban tekintette meg dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a dozmati víztározó munkaterületét – a számítások szerint szeptemberre elkészül a tározó, így megtartották a helyszíni bejárást – írta meg a vaol.hu.

A víztározót 2 milliárd 36 millió forint uniós támogatással építették meg a Modern város programnak köszönhetően. Célja, hogy Szombathely és a környező települések számára biztonságot teremtsenek az Arany-patakon lezúduló árvizekkel szemben.

Azért hozták létre, mert a szélsőséges időjárás veszélyes lehet ilyen szempontból.

Az építkezésen Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója és Reczetár György munkahelyi mérnök, a kivitelező képviselője vezette végig dr. Puskás Tivadart - tudatta a vaol.hu.

A völgyzáró gát 421 méter hosszban húzódik majd a tervek szerint Dozmat község nyugati beleterületi határa felett, az Arany-patakon.

A tározótér 44,1 hektáron csaknem 1,13 köbméter vizet fogad majd be. A vízszintzáró zsilip is elkészült, ezzel lehet majd árvíz alkalmával szabályozni a vízszintet és a patakból a tározótérbe irányítható a felesleg.

Gaál Róbert mindenkit biztosított, hogy a rendszer esetleges áramszünet vagy meghibásodás esetén sem engedi átszakadni a gátat, a gravitáció segíti a veszély elhárítását.

Az állandó tározórész töltését már elkezdték, s ez nemcsak a vízhez kötött élőlények megtelepedéséhez nyújt majd kedvező terepet, hanem a szombathelyi Csónakázótó vízpótlását is javíthatja – írta meg a vaol.hu.

Fotó: Horváth Balázs

B.A.