Május 18-tól nyitnak a szombathelyi múzeumok

A héten nyitnak újra a szombathelyi múzeumok, ahol az első héten teljesen ingyenesen látogathatóak a kiállítások.

Május 18-án nyit a Savaria Múzeum, a hét további részében pedig a többi tagintézmény is megnyílik a látogatók előtt, derült ki Horváth Soma, Szombathely alpolgármesterének és Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatójának csütörtöki sajtótájékoztatójából. Kiderült továbbá az is, hogy a múzeumi intézmények az első héten ingyenesen látogathatóak lesznek. 

A Savaria Múzeum, az Iseum, a Smidt Múzeum, a Vasi Skanzen és a Vasi Múzeumi Látványtár pontosan a múzeumok nemzetközi napján, május 18-án nyitja meg újra kapuit az érdeklődők előtt. Ezek után a Romkert május 20-án, a Szombathelyi Képtár június 18-án nyit majd. A városban a Schrammel-gyűjteményt is megnézhetik a látogatók. A gyűjtemény az egykori Éva-malomban kerül kiállításra június 26-án. 

A sajtótájékoztatón azt is közölték az érintettek, hogy az első heti ingyenes látogatási lehetőség mellett minden hónapban, minden tagintézmény az egyik hétvégi napon díjmentesen látogatható lesz. Az ingyenes hétvégi napon igénybe vehető az ingyenes tárlatvezetés is. 

sajtotajekoztato

A múzeumok nyitását bejelentő sajtótájékoztató

A Savaria Múzeum igazgatója hangsúlyozta azonban, hogy az intézményeket kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek látogathatják, illetve a felügyeletük alatt álló kiskorúak. Csapláros Andrea az óvintézkedések betartását, a maszk használatot, a távolságtartást, valamint a kézfertőtlenítést kérte minden érdeklődőtől. 

Az Iseum Savariense épületében tartott sajtótájékoztatón a nyár végéig tartandó rendezvények is publikálásra kerültek:

Vadászat kiállítás megnyitó, Madarak és fák napja címmel családi délután, VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé, Múzeumok Éjszakája, TEPSI Fesztivál és múzeumi táborok is lesznek az idei nyáron. 

Szombathely város hivatalos honlapja a második félév terveiből is közzétett egy kis ízelítőt. Ennek értelmében például Pannonia underground, Kutatók Éjszakája, Szent Márton-napi vásár és Karácsonyi vásár is lesz a városban és az intézményekben. Továbbá még idén elkészülhet a Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum, a Vasi Skanzen és a Vasi Múzeumi Látványtár virtuális kiállítása. 

Forrás: Szombathely hivatalos honlapja/Bonyhádi Zoltán
CS.SZ.