Már csak pénzért lehet tölteni Szombathelyen az elektromos autókat

Csupán egy helyen van lehetőség az elektromos kocsik töltésére a Vas megyei székhely belvárosában, azonban július elsejétől már itt sem lesz ingyenes.

Fizetni kell 2018. július elsejétől Szombathely egyetlen elektromos autó-töltőjének használatáért. Korábban a Körmendi úton megtalálható e-tankot – két évig – ingyen használhatták azok, akik ilyen kocsival rendelkeznek. Kezdettől fogva az volt viszont a terv, hogy egy napon a töltés fizetős lesz – adta hírül a vaol.hu.


Az elektromos autók töltése mostantól nem lesz ingyenes

Az elektromos autók töltése mostantól nem lesz ingyenes

Nagypál Tibor, az e-kutat üzemeltető cég vezetője elmondta: két okból kell fizetőssé tenni az e-tankolást. Az egyik, hogy ingyenes e-kút nem tartható fenn hosszú ideig, mivel a kocsikba tankolt áramot ki kell fizetni – ha nem lenne fizetős, mások állnák a tankolás finanszírozását.

A másik okot is megmagyarázta a cégvezető: ha a tankolásért nem kell fizetni, a sofőrök nem is végeznek gyorsan, ez pedig konfliktusokat eredményez – írta meg a vaol.hu.

A töltőt nem lehet órákig elfoglalni, hiszen már így is óriási a sor az e-kútnál. A kút forgalma a fizetőssé tétellel tizedére csökkent. Nem is töltenek annyi időt a tankolással a sofőrök, mivel az ott eltöltött idő számít. A fizetés mobiltelefonos applikációval történik.

A jövőben egyébként Csorna és Győr mellett, illetve Komárom vagy Tata térségében terveznek e-kutat építeni – tudta meg a vaol.hu.

B.A.