Mi lesz Szombathelyen a háziorvosi ügyelettel?

Szeptembert követően nem szeretné tovább ellátni a háziorvosi felügyeletet az Országos Mentőszolgálat Szombathelyen – az ellátás költsége is megnőtt.

Csupán 2020 szeptemberéig működtetné a háziorvosi ügyeletet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Szombathelyen. Az ellátást ezt követően az önkormányzatnak kell megoldani más rendszerben – írta meg a vaol.hu.

Az OMSZ megemelte az ellátási költségeket is – minderről dr. László Győző alpolgármester beszélt sajtótájékoztató keretében. A mentőszolgálat döntése érinti az önkormányzat költségvetésének utolsó negyedévét. A városvezetésnek addig fontos lenne megoldani a helyzetet, új rendszert kell kidolgozniuk – tudatta a vaol.hu.

Az alpolgármester megjegyezte, hogy 2020 utolsó három hónapjára elkülönítettek a háziorvosi ügyelet ellátására 20 millió forintot.

A jelenleg fennálló rendszer 2002 óta létezik. Úgy működik, hogy a mentők telephelyén, saját járműveikkel, szakembereikkel és irányító rendszerükkel, illetve vállalkozóként dolgozó orvosok közreműködésével látják el a pácienseket munkaidőn kívül. Vagyis ez hétköznaponként délután 4-8 között történik hétvégente pedig 24 órában – adta hírül a vaol.hu.

Az OMSZ 2019 nyarán értesítette először dr. Puskás Tivadar akkori polgármestert, hogy felbontják szerződésüket, mely az orvosi ügyeletről szól – az ok forráshiány.

A finanszírozás 2018-ben költségesebbé vált, a mentőknél 16 millió forintos hiány jött létre. 2019-ben a közgyűlés megszavazta a hiányzó 32 millió forintot az OMSZ számára, ám úgy tűnik, ez csupán átmenetileg rendezte a helyzetet – írta a vaol.hu.

Fotó: Szendi Péter

B.A.