Négy falut segítenek nőgyógyászati eszközökkel Vas megyében

Kistelepülések kaptak négy új nőgyógyászati vizsgálószéket a megyében – ezzel a Vas Megyei Család- és KarrierPONT azoknak segítene, akik a falujukból nehezen mozdulhatnak ki.

Négy darab nőgyógyászati vizsgálószék érkezett a Vas Megyei Család- és KarrierPONTba június első hetében, azon emberek helyzetének megkönnyítésére, akik nehezen tudnak kimozdulni településükről.

A vizsgálószékeket négy kistelepülés kapja a Nő az esély! projekt keretében. Az azt működtető konzorcium Bajánsenye, Bérbaltavár, Csörötnek és Őriszentpéter önkormányzatával egyezett meg arról, hogy az eszközökkel az egészségügyi szolgáltatást könnyíti helyben – tudatta a vaol.hu.

Négy nőgyógyászati vizsgálószéket kapnak Vas megyei kis falvak

Négy nőgyógyászati vizsgálószéket kapnak Vas megyei kis falvak

A vizsgálószékeket dr. Balázsy Péter megyei jegyző, illetve Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója adta át a településeknek.

Dr. Wächter Walter megyei tiszti főorvos elmondta: cél a méhnyakrák-szűrési program kiterjesztése, melynek keretében védőnőket kiképeztek a kenetvételre, s a vizsgálatra a hölgyeknek a Nemzeti Népegészségügyi Központ küld majd meghívót – írta meg a vaol.hu.

Méhnyakrákban éves szinten 500 nő hal meg, értelmetlenül, hiszen a tragédiát meg lehetne előzni egy ma már rutinműtétnek számító beavatkozással.

Fotó: Horváth Balázs

B.A.