Szennyvízcsatorna: megbírságolhatják a dugulásért felelőseket

Bírsággal sújthatják azokat, akik tehetnek a szennyvízcsatorna-hálózat eldugulásáért. Ahhoz, hogy megfelelően működjön, nem szabad a csatornába kerülniük dugulást kiváltó dolgoknak.

Ahhoz, hogy jól működjön a szennyvízcsatorna-hálózat, fontos, hogy az emberek betartsanak bizonyos szabályokat: a rendszerbe tilos dugulást okozó anyagokat dobni.

Minden ingatlanban úgy határozzák meg a szennyvízcsatorna keresztmetszetét, hogy a helyszínen alkalmas legyen a víz elvezetésére, azonban a problémák elkerülése végett a csatornát megfelelően kell használni – írta meg a vaol.hu.


Ha bizonyítható, hogy a tulajdonos felelős a dugulásért, megbírságolhatják

Ha bizonyítható, hogy a tulajdonos felelős a dugulásért, megbírságolhatják

Dugulást válthat ki, ha a csatornába dobunk szálas anyagokat, műanyag zacskókat, rongyokat, különféle szilárd állagú szennyeződéseket, ezek nem valók oda – mondta el Kiss Gábor, a Vasivíz Zrt. üzemmérnökség-vezetője.

Ezen felül veszélyt is rejthetnek magukban a festékek, zsírok, mérgek, olajok, valamint az állattartásból származó hulladék is. Az olyan helyeken ugyanakkor, ahol a gravitáció nem teszi lehetővé a szennyvíz elvezetését, átemelő szivattyúk rendszerbe iktatásával oldják meg a dolgot.

Handler András, a Vasivíz Zrt. kommunikációs referense kiemelte: a kisebb átemelők esetében sajnos sok a dugulás, s odafigyeléssel a legtöbbje megelőzhető lenne – tudatta a vaol.hu.

Egy ingatlanon belül a lakók tulajdonában van a csatornaszakasz, ezért a hiba elhárítását nekik kell kifizetni. Ha egyértelműen bizonyítható, hogy az átemelő szivattyú hibájáért a tulajdonos felelős, akár 30 ezer forintos bírságot is kaphat – írta meg a vaol.hu.

B.A.