Szombathely: elkészülhet az intermodiális csomópont

Sikeresen lezárult a közbeszerzési eljárás, ezért hamarosan kezdetét veheti az ún. intermodális csomópont tervezése a Vas megyei székhelyen.

Lezárult a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. közbeszerzési eljárása, ennek eredményeképpen rövid időn belül elindulhat a szombathelyi intermodális csomópont megtervezése, vagyis a közös vasút- és buszpályaudvar kialakítása – írta meg a magyarepitok.hu.

A beruházás 358 millió forintba kerül majd, s az uniós közbeszerzési értesítő beszámolója szerint két cég, a Viköti Kft. és a Trenecon Kft. konzorciuma kapta meg a lehetőséget a megvalósításra.

A csomópont kialakítása a Modern Városok Program részeként jönne létre, melyről 2015-ben született egyezség a polgármester, dr. Puskás Tivadar és Orbán Viktor miniszterelnök között, mondta el Illés Károly kormánypárti frakcióvezető – tudatta a vaol.hu.

Hamarosan indulhat az intermodális csomópont kialakítása Szombathelyen

Hamarosan indulhat az intermodális csomópont kialakítása Szombathelyen

A projekt gazdája a NIF Zrt., a fedezetet pedig a kormány szolgáltatja.

Hasonlóan ahhoz, ahogyan Szombathelyt északkeletről kerülő, M86-oshoz kapcsolódó út és a Vasi megyekszékhely, illetve Körmend közötti 2X2 sávos útnál, utóbbiaknál még folyik a tervező keresése – írta meg a lap.

A fejlesztés legfőbb eleme a buszpályaudvar építése a város keleti felén levő vasúti megállóhely mellett. Új közlekedési központ jön majd létre, 660 négyzetméteres épülettel. A buszpályaudvaron 28 indítóállás létesül, a parkoló 50 buszt tud befogadni várakozás idejére – adta hírül a Magyar Építők.

A buszbeállók felett kialakítanak egy 172 férőhelyes, többszintes parkolót, valamint 50 új, fedett biciklis beálló és nyolc taxiállás is létesül.

A vasútállomás környéke nyilvánvalóan új képet kap majd: új kanyarodósávok is lesznek a  Semmelweis–Nádasdy utcák kereszteződésében, a Vasút és a Szent Márton utca pedig össze lesz kapcsolva. Emellett gyalogos és kerékpáros közterületet hoznak létre az Éhen Gyula téren – írta meg a Magyar Építők.

Fotó: Unger Tamás

B.A.