Szombathely: későn kapcsolódnak fel a lámpák?

Mióta korábban sötétedik, nem kielégítő a világítás a Vas megyei székhelyen. Szombathelyen több autós szembesül késő délután a vártnál nagyobb sötétséggel, amikor hazafelé tart.

Késő délután - különösen borús időben - kevésbé látni jól mostanság Szombathelyen. A vasi megyeszékhelyen olykor teljesen sötétben kell vezetniük az autósoknak, kellő világítás híján – tudatta a vaol.hu.

Magyarországon a közvilágítás az útvilágítási szabványnak megfelelően működik, közvilágítási naptár szerint - közölte a szombathelyi városháza. A lámpák be- és kikapcsolása a csillagászati napnyugtához, illetve napkeltéhez igazodik, a rendszer központi kapcsolóórás vezérléssel van ellátva. Szombathelyen több mint 100 közvilágítási körzetet találunk, egyenként van lehetőség az irányításukra – adta hírül a vaol.hu.

Ahhoz, hogy ún. alkonykapcsolós megoldás legyen, mérő felszerelésére van szükség a közvilágítási körzetekben, ami azonban többletköltséget jelent. Ennek híján a közvilágítás díját nem mérés, hanem beépített teljesítmény és közvilágítási naptár szerinti égésidő alapján számolják ki – tudatta a városháza.

A városvezetés tisztában van azzal, hogy bizonyos napokon és időszakokban a közvilágítás korábbi felkapcsolására szükség lenne, ezért felveszik a kapcsolatot az energiaszolgáltatóval, s a szakemberekkel együtt igyekeznek megoldást találni a problémára – írta meg a vaol.hu.

Fotó: Horváth Balázs

B.A.