Szükség van a szúnyogok permetezésére

Sajnos, az időjárás miatt Vas megyében is szép számmal vannak jelen a szúnyogok. Egyre több az ázsiai tigrisszúnyog is ráadásul, melyek betegségek terjeszthetnek.

Sok a szúnyog Vas megyében. Az ázsiai tigrisszúnyogok jelenléte egyébként nem új dolog, néhány éve már megjelentek hazánkban, így a megyében is lehet belőlük. A tigrisszúnyog színezete olyan, akár egy zebráé.

Mint azt dr. Vig Károly entomológus elmondta, sajnos, a klímaváltozással nő az esélye annak, hogy egy-egy ilyen szúnyogpopuláció télen is életben marad hazánk tájain. Ám olyan megbetegedésről egyelőre nem tudni, amelyet tigrisszúnyog okozott volna Magyarországon – írta meg a vaol.hu.


Az azonban már most gond, hogy nagy mennyiségben vannak jelen a csípő szúnyogok, s az időjárás csak kedvezett elterjedésüknek.

Ha mi magunk szeretnénk tenni az ellen, hogy kevesebb legyen a szúnyog, jobb a pocsolyákat megszüntetni, s ne tartsunk kint műanyag palackot, autógumit, bármit, amiben a víz fel tud gyűlni – tanácsolta dr. Vig Károly, aki szerint az, hogy egyes növények és virágok szúnyogriasztó hatással bírnak, nem bizonyított – tudatta a vaol.hu.

Komolyabban csak biológiai és kémiai védekezéssel lehet tenni a vérszívók ellen: az első esetben a szúnyoglárvákat pusztítják el szelektíven a vizes részeken, de a légi permetezéssel nemcsak a szúnyogok, hanem más repülő rovarok is elpusztulnak, ha nem keresnek menedéket – mondta a szakember. Szombathelyen már permeteztek kisrepülőgépről, Szent Iván-éj előtt.

A melegvérű állatokra a szer nem jelent veszélyt, ahogyan a tollas állatokra sem – amelyek eltűntek, azok valószínűleg csak másutt keresnek táplálékot – írta meg a vaol.hu.

B.A.