Tilos lett a dohányzás Szombathely 1580 erkélyén

Elegük lett a lakóknak: nem tűrik tovább, hogy közös biztosításból kelljen fizetni a dohányosok okozta kárt, ezért drasztikus döntésre szánták el magukat.

Tűzvédelmi okokra hivatkozva megtiltotta a lakóknak a dohányzást az erkélyen a Perint Lakásszövetkezet küldöttgyűlése. A lakók ugyanis megelégelték, hogy a dohányosok okozta kárt közös biztosításból fizetik, s ennek következménye egy, 1580 lakást érintő tilalom lett – adta hírül a vaol.hu.

Vannak azonban, akik értetlenül állnak a döntés előtt – negyven éve él például Szent Flórián körúti lakásában, ahol időnként rágyújt az erkélyen. Mint mondja, az erkély magántulajdon, ezért a korlátozást nem találja jogosnak. Természetesen azt elfogadja, hogy a közös helyiségekben nem lehet dohányozni, de ami saját tuladjon, ott miért ne lehetne, különösen, hogy az épület homlokzati síkján belül helyezkedik el az erkély. Ő sosem dobálja el a csikkeket, az erkélyen tárolt hamutartóját lezárva is tartja. Persze tudja, vannak olyanok, akik nem tudnak kulturáltan dohányozni. Az általános tiltás helyett jobb lenne a cigarettázási kultúrán javítani, vélekedik a szombathelyi lakos – írta meg a vaol.hu.

Szombathely erkélyein tilos lett a dohányzás

Szombathely erkélyein tilos lett a dohányzás

Barczi Csaba, a szövetkezet elnöke ugyanakkor elmondta: a lakók határoztak az erkélyen dohányzás betiltása mellett, két, tavaly nyári tűzeset miatt: a két cigarettacsikk közül az egyik egy 93 éves asszony erkélyét gyújtotta fel, míg a másik esetben a dohányzó saját erkélye gyulladt ki.

A ház tömbbiztosítással rendelkezik, ezért ha egy lakó felelőtlen, mások is viselik annak következményeit.

Az ilyen esetek miatt döntött a szövetkezet a szigorítás mellett, s ez 1580 lakást érint. A határozatot a megjelent 32 küldöttből 29 megszavazta. Mint mondták, aki közösségben él, annak tudomásul kell vennie, hogy a közösségnek ereje van – tudatta a vaol.hu.

2017 óta egyébként négy, dohányzással összefüggő tűzeset történt a megyében, amelyekben három ember vesztette életét – írta meg a lap.

B.A.