Több mint 10 milliót spórolnak az új uszodával

A biztonság és az energiahatékonyság fő szempont volt az új szombathelyi uszoda kialakításakor. Fenntartása így akár évi 12 millióval is kevesebbe kerülhet, mint a korábbié.

Hamarosan lezárul az új uszoda 311 milliós forintos felújítása Szombathelyen. Az épület közmű-rekonstrukciója, a terasz felújítása és az energiahatékonyságának fokozása befejeződik, s ezzel évi 10-12 millió forintot is megspórolhatnak a fenntartásán – adta hírül a vaol.hu.

Minderről Kántás Zoltán, a termálfürdő és fedett uszoda vezetője beszélt, aki kiemelte: mint üzemeltetők, számukra nagyon fontos az üzembiztonság és az energiahatékonyság.


Energiatakarékos lesz a megújuló uszoda Szombathelyen

Energiatakarékos lesz a megújuló uszoda Szombathelyen

A jelenlegi beruházással mindkettőt növelik. Az üzembiztonságról hálózati és technológiai vízvezeték gondoskodik, valamint a csapadékvíz-elvezetés és a szennyvízcsatorna felújítása.

Az előbbi kettőnél közel 200, az utóbbiaknál pedig 100 méternyi szakaszt cseréltek ki a munkálatok során – írta meg a vaol.hu.

Az energiahatékonyságot a tetőre telepített, több mint 400 napelem és hőszivattyú garantálja. A felújításokkal 100 ezer kw villamosenergiát tudnak megspórolni, illetve 80 ezer köbméter földgázt.

Az uszoda megújuló teraszán növényeket ültetnek a mellvédekbe, s burkolják a teret is. Ezekre a munkákra még kell idő, de az intézmény ettől még használható – az esetleges korlátozásokról mindig értesítik az úszni vágyókat – tudatta a vaol.hu.

Fotó: Cseh Gábor

B.A.