Vigyázat: mérgező sonka!

"Az elmúlt hétvégén öten fertőződtek meg botulizmus baktériumtól a Tolna megyei Váralján.
A kórokozó a nem megfelelően kezelt, házi készítésű sonkában, füstöltáruban szaporodhat el, mérgéből már kis mennyiség is halálos. Az eset miatt az ÁNTSZ szakemberei a közeljövőben országszerte ellenőrzik a házi húsfüstölőket.

Clostridium botulinum az a baktérium, amely a mérgezést okozta. A házi disznóvágások után otthon pácolt és füstölt húsok nem megfelelő kezelése miatt szaporodhat el, de sokszor már az élő állat bélrendszerében is megtalálható. Oxigénmentes környezetben jól szaporodik. Olyan speciális toxint termel, melyből már egy mikrogrammnyi is halálos adag. Dr. Czápos Eszter megyei tisztiorvos elmondta: - A sporadikus esetek mindig házi disznóvágáson, füstölésnél, pácolásnál történtek, ekkor alakulnak ki ezek a baktériumok, amelyek a fertőzést okozzák.

A baktérium ipari előállítású húskészítmenyekben még nem fordult elő, a megyében húsz évre visszamenőleg csupán két megbetegedést regisztráltak. A higiénés előírások, és a megfelelő pácolási idő betartásával elkerülhető a mérgezés. Németh Béla hentes, üzlettulajdonos tájékoztatott: - A húst pácsóval, vagy páclével is be lehet pácolni, a csontos húsnak három hét, a csont nélkülinek két hét kell.

A botulizmus az idegrendszer ingerületátvitelét bénítja, a mérgezés tünetei: látászavar, hányás, légzési nehézség. A további esetek megelőzése érdekében az ÁNTSZ fokozottan ellenőrzi a házi húsfüstölőket."

(Forrás: www.tvszombathely.hu)