A szülőkön múlik, lesz-e egyházi iskola Szentgotthárdon

Amennyiben az érintett szülők több mint fele igényli, elindítják az egyházi iskolát Szentgotthárdon – derült ki dr. Székely János megyés püspök beszámolójából.

Újra lehet egyházi iskola a Vas megyei Szentgotthárdon, azonban ehhez az érintett szülők felének kérnie kell ezt.  Dr. Székely János megyés püspök elmondta: az egyházi intézmény nem csupán tudással, hanem világnézettel is felruházza a gyermekeket, megtanít élni, szeretetre és nagylelkűségre nevel – írta meg a vaol.hu.

Véleménye szerint az ilyen közegben tanuló diákok számára természetes, hogy ahol tudnak, segítenek. Megtanulják, hogy a tudás, a hazaszeretet, a becsületesség érték. A hit és a tudomány pedig nem egymással szemben van, hanem „megtermékenyítik”. A püspök úgy véli, az egyházi iskola inkább hozzáad ahhoz, amit egy iskola tud adni egy gyermeknek, emberséget, tartást és életszemléletet.

A püspök kifejtette: annak ellenére, hogy a Szombathelyi Egyházmegye hazánk egyik legvallásosabb területének számít, a rendszerváltás óta itt alakult ki a legkevesebb egyházi iskola – tudatta a vaol.hu.

Dr. Székely János elmondta, hogy a szentgotthárdi iskola része a Magyarlak-Csörötneki Általános Iskola, a rábagyarmati tagintézmény, illetve Szentgotthárdon egy alsó tagozat az Arany János utcából, egy felső tagozat egy másik épületből - a Széchenyiből -, valamint a gimnázium, mely mellett van egy különleges 5-8. osztály, ez elvileg általános iskolai osztályként működik, régebben nyolcosztályos gimnáziumi képzés volt.

Ennek egy részéből kérés is érkezett az egyházhoz, s ők arra gondoltak, mivel egyetlen nagy intézményről van szó, egy részét lenne lehetősége az egyháznak átvenni. Ez azonban akkor valósulhat meg, ha a szülők több mint fele kéri – írta meg a vaol.hu.

A püspök hozzátette azt is, sokan vélik úgy, hogy a gimnázium megmaradása stabilabb lenne, ha az egyház tartaná fenn.  Ha így lenne, 12 évfolyamon lenne lehetőségük nevelni a fiatalokat. A konkrét átvételek azonban a szülők kezében vannak. Véleményüket név nélkül fogja begyűjteni a Klebelsberg központ, intézményegységenként. Ha megegyeznek, csak 2020 márciusától lehet szó az egyházi fenntartásba kerülésről – tudta meg a vaol.hu.

Fotó: wikipedia

B.A.