A vasi gyárak változatlanul üzemelnek?

Bár hazánkban is arra kéri a kormány az embereket, maradjanak otthon, bizonyos üzemekben a munka továbbra is folyik. Ez Vas megyére is igaz, ahol a cégek igyekeznek megvédeni a dolgozókat.

Aki teheti, ebben a nehéz időszakban otthon marad a koronavírus-járvány miatt – ám egyes gyárakban nem állt le a munka. A cégek igyekeznek védeni alkalmazottaikat, mégis sokan vannak, akik így sem érzik, hogy biztonságban lennének. Így van ez a sárvári Flex gyárban is – írta meg a vaol.hu.

Utóbbiban a hírek szerint pánikhangulat alakult ki, különösen hogy naponta elvisz embereket a mentő. A tájékoztatást nem érzik elég jónak, a buszokon pedig nem lehet megfelelő távolságot tartani egymástól.

Mint azt Moser Ibolya kommunikációs referens elmondta, a Flex globális vállalat, mely több országban jelen van, így Kínában is, ahol először jelentkezett a koronavírus. Igen gyorsan bevezették a szigorú intézkedéseket, hogy megvédjék a dolgozókat és családtagjaikat – írta a vaol.hu.


A kommunikációs referens hozzátette: követik és betartják a kormány, a helyi egészségügyi hatóságok és járványügyi központok, valamint az Egészségügyi Világszervezet útmutatásait. A Flexnek is van válságkezelő csoportja, mely a cég globális iránymutatásai alapján támogatja a hazai telephelyek működését ebben a nehéz helyzetben – tudatta a vaol.hu.

A munkavállalók utazását és a személyes találkozókat korlátozzák, s ahol adottak ehhez a feltételek, négy műszakos munkarendet vezettek be – ezzel ugyanis csökkenteni tudják a gyárban egyszerre benn tartózkodó dolgozók számát.

Amit meg lehet oldani otthonról, azt a munkatársak onnan végzik. A fuvarozókat átvizsgálják, védőeszközökkel látják el. Arcmaszkokat, kézfertőtlenítőket, szemüvegeket, overálokat is biztosítanak az alkalmazottaknak, attól függetlenül, milyen munkát végeznek – írta meg a vaol.hu.

A működés nagymértékben attól függ, hogyan tudják tovább folytatni a gyártást – hangsúlyozta Moser Ibolya. Szigorú higiéniai gyakorlatot vezettek be, ami alapos és gyakori takarítást, valamint fertőtlenítést jelent.

A munkatársakat a belső kommunikációs csatornákon át folyamatosan tájékoztatják. A telephelyeken a kellő protokollal, izolációs területtel is rendelkeznek, arra az esetre, ha a gyáregység területén valakinél felbukkanna a fertőzés – tudatta a vaol.hu.

Fotó: Illusztráció: Unger Tamás

B.A.