Befejeződtek a fejlesztések a Rába-völgyön

Árvízvédelmi fejlesztést hajtottak végre a Rába-völgyön. A korszerűsítési munkálatokra 3,5 milliárd forintot fordítottak. 

Szentgotthárdtól Győrig összesen 9 különböző helyszínen hajtottak végre árvízvédelmi fejlesztéseket a Rába-völgy területén. A fejlesztések legnagyobb része Vas megyében történt. A projektet több mint 3,5 milliárd forintból kivitelezte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A munkálatokat hazai és európai uniós források felhasználásából hajtották végre. 

A munkálatok a Rába folyó teljes hazai szakaszát érintették, célja pedig az volt, hogy az összetett árvízvédelmi korszerűsítésekkel javítsák a Rába völgyében élők lakóhelyének, valamint a természeti környezet árvízvédelmi biztonságát. 

raba_torzs

Az árvízvédelmi beruházás a turizmusnak is előnyös

A projektnek köszönhetően az árvízkárok jóval sikeresebben megelőzhetővé válnak, amely pozitívan hat a terület gazdaságára is, hiszen a nagyobb biztonság hatására a turizmus és a települések fejlesztése is könnyebben megtörténhet.

A beruházás során a szentgotthárdi gátőrház, a sárvári és körmendi központ, valamint az észlelőhálózat is megújult. Átépítésre került a sárvári és a körmendi vízmérce is, továbbá szenzoros távmérőket, radaros távmérő vízszintmérő eszközöket és lapvízmércéket telepítettek a kivitelezők. 

Forrás: MTI, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
CS.SZ.