Boldog iskola lett a vépi Hatos

Új módszert honosítottak meg a Vas megyei Vépen, ahol a helyi Hatos iskola mostantól nemcsak ökonak, hanem boldognak is nevezhető.

Boldog Iskola lett a vépi Hatos Iskola és AMI, mely megnyerte az ennek kidolgozására irányuló pályázatot. Az igazgató, Molnár Krisztina kezdeményezte a pályázást, a Szombathelyi Tankerületi Központ pedig támogatta az elképzelést. A vépiek július 20-án kaptak értesítést arról, hogy a pályázatot megnyerték, s a címet át is vehették Budapesten nem sokkal később – írta meg a vaol.hu.


A módszert egy győri, zenei általános iskola két pedagógusa ismertette egy nevelési értekezleten. A program tudományosan is igazolt, s új szemléletet ad: azt állítják a figyelem középpontjába, hogy hogyan lehetne módosítani a negatív gondolkodáson és optimista hozzáállást kialakítani a gyerekekben. A program során arra törekszenek, hogy boldogabb és kitartóbb gyerekeket neveljenek, akikkel a tanárok is könnyebben tudnak együtt dolgozni – adta hírül a vaol.hu.

A vépi ökoiskola tehát immár boldog iskola is lett – mely ugyanakkor már 2017-ben is tartott „boldogságórákat”. A tantárgyak anyagába beépítik a hála, a szeretet, az élet apró örömei és az emberi kapcsolatok témakört. Szituációs játékokat játszanak, s nagyon tetszik nekik a megerősítés, az élménygazdag foglalkozások, az egymásra figyelés.

A módszer alkalmazásában természetesen a szülők is partnerek.

Fotó: Szendi Péter

B.A.