Csepreg és Vép naperőművet kapott

A kisváros szélén levő területen immár egy naperőmű áll. A Vas megyei Csepregen Áder János köztársasági elnök részvételével adták át az erőművet.

Újabb, környezettudatos beruházás zajlott le a társadalom érdekében. A Vas megyei Csepregen és Vépen átadási ünnepséget rendeztek, melyen felavatták az ország jelenleg harmadik, illetve negyedik naperőművét – adta hírül a vaol.hu.

A beruházást végző vállalat társalapítója, Mécs Imre beszédében kiemelte, nagy öröm, hogy sikeresen végigvitték e környezettudatos lépést és megköszönte mindenkinek, akik segítséget nyújtottak a munkában – külön hangsúlyozva ebben Vlasich Krisztián csepregi és Kovács Péter vépi polgármester együttműködését. A cég képviselője hisz abba, hogy a tiszta és fenntartható energiatermelés jövője a Nap.

Átadásra került a csepregi naperőmű

Átadásra került a csepregi naperőmű

Áder János köztársasági elnök beszédében szót ejtett a párizsi klímamegállapodásról – ennek célja a Föld hőmérsékletemelkedését 2 Celsius fok alatt tartani – írta meg a vaol.hu.

Amennyiben az ENSZ-hez benyújtott vállalásait minden nemzet teljesíti, akkor is közelebb leszünk a 3 fokos emelkedéshez – a csökkentés nagyon fontos, mivel minden tized-Celsius fok alapvetően módosítja a földi életet. Mindenképpen mérsékelni kell tehát az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ha hazánk teljesíti 2030-ra tervezett beruházásait, a megtermelt hazai áram 90 százaléka szén-dioxid mentes lesz. Ehhez a naperőműhöz hasonló beruházásokra szükség lesz, mint amilyen a csepregi is – adta hírül a vaol.hu.

Biztató adat, hogy a csepregi és vépi naperőmű rendelkezésre álló, 30 ezer panelje 2500 háztartást, azaz 8-10 ezer embert lát majd el naponta.

Az erőművek évente 9500 tonna széndioxid-kibocsátást takarítanak meg, s ezzel 1700 hektár erdőt is tehermentesítenek.

Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe

B.A.