Elkezdődtek a Balogunyom – Szombathely kerékpárút kivitelezési munkálatai

A projekt célja, hogy a Balogunyom és Szombathely közötti kerékpáros közlekedést biztonságossá tegyék. A projekt részeként először Balogunyomtól a 86-os főút vasúti átjárójáig épül meg a kerékpárút. 

A tervezett kerékpárút a Szombathely környéki agglomerációs település egyik hiányzó közlekedési tengelye, figyelembe véve, hogy nagyszámú a környező településekről a megyeszékhelyre ingázók aránya. Az épülő kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére Szombathely Megyei Jogú Város, illetve a Vas Megyei Önkormányzat nyújtott be támogatási kérelmet, amely által a vasúti átjáróig tartó 558 méter hosszú szakasz 68,1 millió forintból épül meg elsőkörben. 

A településeket összekötő kerékpárút kiépítése nemcsak a munkába járást könnyíti meg a lakosság számára, hanem ezáltal az egyéb szolgáltatások igénybevétele és a közügyek intézése is könnyebben elérhetővé válik a kerékpáros közlekedést választó személyek számára. Ennek köszönhetően nem csak a korábban említett kerékpáros közlekedés biztonságosabbá tétele az egyetlen előnye a projektnek, hanem a lakosság életkörülményeinek javítása, valamint a fenntartható közlekedés feltételeinek megteremtése is.

kerekparut_projekt

A szombathelyi városvezetés is elkötelezett, hogy a projekt a teljes szakaszon megvalósuljon

Balogunyom polgármestere, Tarsoly Alfonz is arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a jövő környezettudatos közlekedése és a biztonság szempontjából egyaránt fontos, hogy létrejöjjön a kerékpárút. Mohos Géza, a Balogunyomi Kerékpáros Egyesület elnöke elmondta, hogy ő jelenleg is kerékpárral közlekedik és többször is veszélyes helyzetbe került a főúton, ezért kiemelten szükséges a kerékpárút megléte a két település között. 

A balogunyomi szakasz várhatóan egy hónap alatt készül el, illetve a szombathelyi szakaszra (a Petőfiteleptől a vasúti átjáróig) is rendelkezésre áll a fedezet. Ezáltal várhatóan még az idén, akár a teljes szakaszon képesek lesznek gurulni a kerékpáros közlekedést választók. 

CS.SZ.