Elvetették a Kőszeg Meszes-völgyi erdészeti út ötletét

Nem épülhet meg a tehermentesítés céljából tervezett új erdészeti feltáró út, ha mégis, akkor máshol – ez a döntés született a Kőszegi-hegység lábánál levő települések kapcsán.

Hónapokkal ezelőtt kezdődött az egyezkedés arról, épülhet-e a Kőszegi-hegység lábánál levő települések tehermentesítésére új erdészeti feltáró út, melyre a kitermelt faanyag szállításához lenne szükség.

A Vas Megyei Kormányhivatal most úgy döntött, a beruházást nem engedélyezik. S bár a lakosság régóta tiltakozott az építkezés ellen, az Erdészeti Zrt. kérését a hivatal mégsem kifejezetten emiatt, hanem egy vonatkozó jogszabályra hivatkozva utasította vissza – írta meg a vaol.hu.

2020 június végén a Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya közmeghallgatást hirdetett a Meszes-völgyben építendő erdészeti feltáró út kapcsán, a környezetvédelmi hatósági eljárása keretében.

Mégsem épül meg az erdészeti út

Mégsem épül meg az erdészeti út

A vaol.hu értesülései szerint Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója a meghallgatáson azt mondta: készek a kompromisszumokra.

Kőszeg polgármestere, Básthy Béla ezt követően beszámolt arról, hogy a kérdést igen sokféle szempontból áttanulmányozták és sok embert hallgattak meg. Ezután azt ajánlották az erdészetnek, nézzenek utána egyéb megoldásoknak is, illetve konkrét javaslatot is tettek arra, hol lehetne egy másik út. Utóbbit minden szempontból jobbnak tartanák – tudatta a vaol.hu.

Végül, mint arról Ágh Péter országgyűlési képviselő is beszámolt Facebook oldalán, az erdészet kérelmét a Vas Megyei Kormányhivatal elutasította. A határozatban az áll, kizáró ok is fennáll, így az adott beruházás megvalósítását a Vas Megyei Kormányhivatal nem engedélyezi az Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Erdészeti Osztály állásfoglalása alapján – írta meg a vaol.hu.

Fotó: Horváth Balázs

B.A.