Felháborodtak a bucsuiak az átjátszótorony miatt

A házak közvetlen közelébe telepítettek a lakók megkérdezése nélkül egy mobiltelefon-átjátszó tornyot Bucsun. A lakosság körében kitört a felháborodás.

Rendkívüli módon felháborodtak a lakók Bucsu községben, ahol a megkérdezésük nélkül készült el egy mobiltelefon-átjátszó torony.

A településen 600-an élnek, s nagy része egy völgyben terül el – ez az oka annak, hogy a telefonos lefedettség nem a legjobb, gyakran elmegy a térerő. A temető melletti József Attila utcában a közelmúltban felhúztak egy mobiltelefon-átjátszó tornyot, amely azonban a helyiek szerint nem megoldás a régóta fennálló problémára – adta hírül a vaol.hu.

A 21 méter magas torony mellett május elején több tucat lakos gyűlt össze, köztük kisgyermekes anyukák a csemetékkel. Az ő házaik ugyanis csupán pár tíz méterre állnak a toronytól – tudomásuk szerint egy ilyen átjátszóállomást minimum a település határától másfél kilométerre lehetne felállítani.

Tiltakoznak a bucsui lakosok az átjátszó torony felépítése miatt

Tiltakoznak a bucsui lakosok az átjátszó torony felépítése miatt

A lakók az egészségügyi kockázatoktól félnek, de tartanak attól is, hogy ingatlanaik elértéktelenednek a torony miatt – írta meg a vaol.hu.

A helyiek sérelmezik, hogy többször próbáltak beszélni a polgármesterrel a témáról, de többször is elmaradtak a lakossági fórumok és fogadóórák. A lakók azt is kiemelik, hogy a szolgáltató mindössze évi 400 ezer forintot fizet az átjátszóért.

A vaol.hu úgy tudja, a bérleti szerződés a polgármester és a szolgáltató között 2017. január 30-án jött létre, ezután a 2017. május 29-ei képviselő-testületi ülésen jelentette be a polgármester, hogy a tornyot nyáron építik fel. Arra gondoltak, hogy a magaslat miatt a vétel biztosan jó lesz.

Végül 2018. január 16-án kezdték felhúzni a tornyot, a lakók megkérdezése nélkül.

Az egyik lakos utánajárt, tárgyalták-e az önkormányzatnál napirendi pontként a torony építését, s ennek nem találta nyomát. Kiderült, hogy a testület nem is hatalmazta fel a polgármesterta bérleti szerződés megkötésére.

A fentiek miatt 2018. január 29-én az illető törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kezdeményezte a kormányhivatal szombathelyi járási hivatal hatósági főosztályánál – írta meg a vaol.hu.

Az átjátszóállomás azonban így is felépült, s 2018 februárjában a képviselő-testület utólag támogatta, hogy a telefonos szolgáltató bérbe vegye a torony területét.

A Vas Megyei Kormányhivatal közben lefolytatta a törvényességi felügyeleti eljárást, melyből kiderült, hogy a szerződés megkötése valóban jogszabályellenes volt.

A 2018. április 28-i testületi ülésen már igencsak feszült hangulat uralkodott, de csak hatálytalanítva lett az utólag jóváhagyott szerződés. A május 9-re tervezett ülést lemondták.

A lakók úgy érzik, a polgármester azért nem kérdezte meg őket a toronyról, mert tudta, hogy elleneznék.

A vaol.hu egyelőre nem tudott meg több információt a polgármestertől sem.

Fotó: Unger Tamás

B.A.