Felújítják a templomot Vépen

Az egyházmegye támogatása, a hívek és a pályázati forrás is segít abban, hogy megújulhat az Urunk színeváltozása templom Vépen.

2018-ban pályázott, s megnyerte a 15 millió forintos támogatást a plébánia Vépen. Több ütemben újítják meg az Urunk színeváltozása templom tornyát és főhomlokzatát.

Első lépésben a torony felújítása a cél. A pályázati pénz mellett a munkálatokat a Szombathelyi Egyházmegyétől kapott plusz forrásból illetve a hívek támogatásból fedezik, hiszen jelentős összeg gyűlt össze utóbbiaktól is.

Így Vépnek lehetősége van kicserélni a héjazatot és a tetőszerkezetet teljes egészében – mondta el Dömötör Gábor képviselő a vaol.hu-nak.

Húsvét előtt közvetlenül homokfúvással letisztították a sérült vakolatrészeket a templom homlokzatáról, melyet körbevesznek az állványok.

A szakemberek a bádog állapotát is felmérik, ezután dől el, teljes csere vagy javítás kell csupán. A munkálatokat az egyházmegyei projektiroda tartja kézben – adta hírül a vaol.hu.

Az első ütemet várhatóan május végén fejezik be.

További tervek is vannak egyébként a vépi templommal kapcsolatban: a teljes külső renoválás, a kereszt és a toronygomb aranyozása, ezekhez azonban újabb forrás kell majd. A tervek több éve elkészültek és az építési engedélyt is megkapták – tudatta a vaol.hu.

Fotó: Szendi Péter

B.A.