Három év alatt megújul a jáki templom

Egyedülálló dokumentációt készítenek a Vas megyei kincsről: a jáki templom 2 milliárd forintból három év alatt újul majd meg.

Már elkezdtek dolgozni a régészek és restaurátorok a jáki templomon. A több mint 800 éves műemléket 3 esztendő alatt újítják meg fel 2 milliárd 38 millió forintból – írta meg a vaol.hu.

A kormány másfél évvel ezelőtt döntött úgy, hogy támogatást nyújt a Jáki Szent György apátsági templom felújításához, melyért a Szombathelyi Egyházmegye felel.

Már javában zajlanak a Jáki templom felújítási munkálatai

Már javában zajlanak a Jáki templom felújítási munkálatai

A munkálatok már folyamatban vannak, pár héttel ezelőtt a kápolna mellett levő küldő támfalnál tártak fel a régészek egy körülbelül 3 méteres sávot. Sarkadi Márton építészmérnök kiemelte, hogy alapvető műszaki vizsgálatokat és felméréseket végeznek most, melyek a későbbi felújítási munkálatokat meg fogják alapozni – tudatta a vaol.hu.

 A templomdomb és az egyes épületek korszerű, műszeres felmérése már elkészült, s olyan dokumentációt állítottak össze, melyekben egyben megtalálhatók a restaurátori, művészettörténeti és építészeti megfigyelések. A faldiagnosztikával a falak állapotát, a nedvességet, ásványi sókkal terheltséget állapítják meg.

Elkezdődtek a tartószerkezeti, statikai megfigyelések, valamint a templom klímáját is felmérik. A Savaria Múzeum munkatársai pedig a régészeti feltárásokat is elkezdték – írta meg a vaol.hu.

Most a festő-, a fa- és kőrestaurátori kutatásokat végzik a szakemberek a templomban. Az állványok felállítása a következő héten veszi kezdetét.

Fotó: Unger Tamás

B.A.