Hároméves projekt zárult le a Szombathelyi Képtárban

Az ArcheON projekt célja a Dél-Burgenland és Vas megye területén történő ásatások bemutatása.

Az ArcheON elnevezésű hároméves osztrák–magyar projekt részeként a határtérségben végeztek ásatásokat, a feltárt leleteket, eredményeket pedig turisztikai célokra használják majd a jövőben.
 
A kétnapos rendezvény első szakaszának a Szombathelyi Képtár adott otthont, ahol az Interreg V-A Ausztria–Magyarország programban megvalósuló ArcheON Történeti és régészeti kínálat közös fejlesztése és turisztikai hasznosítása az osztrák–magyar határtérségben című projekt zárórendezvényét tartották meg. 
 
Az ArcheON projekt célja a Dél-Burgenland és Vas megye területén történő ásatások bemutatása, a nagyközönség számára érzékelhetővé tétele. A terület történelmi és régészeti értékekben az egyik leggazdagabb régió, és bár államhatár osztja ketté, korábban mégis közös térség volt, egészen a kőkor óta.
 
A muzeológiai és turisztikai projektpartnerek célja, hogy ezt a történelmi egységet megjelenítsék, a nagyközönség számára ismertté tegyék, és erre alapozva közös turisztikai kínálatot alakítsanak ki. A projektzáró rendezvényen a hároméves együttműködés eredményeit, az ásatásokon feltárt leleteket és azok turisztikai hasznosítási lehetőségeit ismerhették meg a résztvevők. 
 
G.B.
 
 
(Forrás: vaol.hu)