Hulladékégetőtől tartanak a Vas megyeiek

Nagy felháborodást keltett Szentgotthárd és Őriszentpéter térségében, hogy egy szlovén település a határ mentén hulladékégetőt telepítene.

Hulladékégető ellen emelte fel a szavát két Vas megyei település. A közelmúltban, ugyanis egy szlovén tévécsatorna adásából derült ki, hogy a magyar határhoz közeli településen, Salovciban építenének egy hulladékégetőt. Őriszentpéter és Szentgotthárd felzúdult a hír hallatán – írta meg a vaol.hu.

Azonnal ellenérzéseket váltott ki belőlük a terv. Őriszentpéter polgármestere, Őr Zoltán települési és térségi vezetőként kötelességének érezte, hogy szót emeljen ellene. Levelet írt Salovci polgármesterének, megemlítve abban nemcsak annak egészségügyi kockázatait és a káros környezeti hatásokat, hanem azt is, hogy a területen natúrparkok fekszenek: a Goricko, a Raab és az Őrség találkozásánál. Nem mellesleg ez a térség erős turisztikai vonzerővel is bír.

Őr Zoltán a hulladékégető tervét nemcsak környezet- hanem imázsrombolónak is tartja. Kiemelte azt az esetet, hogy néhány éve Ausztriában hasonló felzúdulást keltett egy hasonló terv.

V. Németh Zsolt, Dél-Vas megye országgyűlési képviselője a minisztériumnak írt, melyben azt kérte, kérjenek tájékoztatást a társminisztériumtól – adta hírül a vaol.hu.

Az espooi egyezmény értelmében ugyanis a határ közelében tervezett beruházásoknál lehetőség van az alapvető nemzetközi környezetvédelmi jogi eszközök alkalmazására.

Szentgotthárd polgármestere, Huszár Gábor, aki a kistérség elnöke is, már aznap levélben kereste meg dr. Boris Jesih szlovén főkonzult, hogy hallotta a hírt a szemétégetőről. Huszár folyamatos kapcsolatot tart fenn a környezetvédő Woki Zoltánnal, aki szervezete vezetőjeként 2006-tól hasonló ügy ellen harcolt az osztrák határ mellé tervezett hulladékégető esetében. A Pronas alapító elnöke elmondta, egyelőre csak felvetésről van szó. Ám a veszélyek mindenképpen jelentősek – adta hírül a vaol.hu.

Az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, dr. Markovics Tibor óvatosan fogalmazott, mint mondta, egyelőre kevés információval rendelkeznek, hogy tudják, mennyire komoly a beruházói szándék. Lábodi Gábor, a Jobbik szentgotthárdi elnöke pedig megjegyezte, hogy a szemétégető építésének gondolata is elfogadhatatlan egy natúrpark területén, s a pillanatnyi haszon nem írhatja felük a környezet védelmét – írta meg a vaol.hu.

Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

B.A.