Kezdődik a Kőszeg-Szombathely vasútvonal felújítása

3,2 milliárd forintból teljesen megújul a Kőszeg-Szombathely vasútvonal 17 kilométeres szakasza. 

A közeljövőben megindulnak a kivitelezési munkálatok a Kőszeg és Szombathely között lévő vasútvonal teljes felújítására. A 3,2 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés várhatóan 2022 első félévében fejeződik be - mondta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a projektindító eseményen. 

A rendezvényen az államtitkár azt is elárulta, hogy a beruházás által nem csak a 17 kilométeres szakasz kerül teljes felújításra, hanem a kőszegi vasútállomás, illetve további 7 vasúti megállóhely is megújul. Magasabb és kényelmesebb peronok kerülnek kialakításra, mindemellett pedig kerékpártárolók is telepítésre kerülnek a fedett részeken. Az utasoknak is könnyebb dolguk lesz ezentúl, hiszen modern utastájékoztató eszközök kerülnek beszerzésre a beruházás által, továbbá a led-es térvilágítást is korszerűsítik. 

Mosóczi László a szakasz villamosításáról is szót ejtett: "Folyamatban van a Szombathely-Kőszeg vasútvonal villamosításának előkészítése is, az üzemeltető GYSEV várhatóan még idén kiírja a közbeszerzést a tervezésre. Ezzel a beruházással teljes hosszában villamosítottá válik a vasúttársaság magyarországi hálózata."

koszeg_szombathely_torzs

A kőszegi vasútállomás is megújul

Az államtitkár a Kőszeg és környéke számára kiemelt fontosságú gyorsforgalmi útfelújítások kivitelezési részleteiről is beszámolt: “Az M86-os gyorsforgalmi út folytatásának Kőszeg irányába, az M87-es gyorsforgalmi útnak az engedélyes tervei már az idén elkészülhetnek, a Szombathely-Kőszeg közötti szakasz megépítéséhez szükséges kiviteli tervek elkészítésében pedig a jövő év elején indulhat közbeszerzési eljárás. Kőszeg a távlatosabb közúti fejlesztésben is fontos szerepet tölthet be. A település a vidéki nagyvárosokat, gazdasági térségeket összekapcsoló M9 nyugati végpontja lehet.”

A projektindító eseményen Kőszeg polgármestere, Básthy Béla elmondta, hogy a vasúti fejlesztések és a gyorsforgalmi közúti beruházások kinyithatják Kőszeget. A polgármester szerint a beruházások nem csak a város lakóinak mindennapjait és életminőségét képesek javítani, de jobban megközelíthetővé válik a külföldi és belföldi turisták számára is. 

Homlok Zsolt, a kivitelező Homlok Építő Zrt. vezérigazgatója pontos részletekkel is szolgálat a kivitelezésről. Hangsúlyozta, hogy július elején indul a kivitelezés, szeptember végéig pedig teljes vágányzár lesz érvényben, ezért az utasok vonatpótló autóbuszokkal tudnak majd utazni. 


Forrás és képek: MTI/Varga György
CS.SZ.