Nagy gondokat okoz az esőzés Velemben

Miközben Szombathelyen még a karneváli menetet is visszafordították, Velem település ismét jókora adagot kapott az esőből és viharból a megyében. Egyes utak pedig újra alig járhatóak.

Ismét jelentős mennyiségű eső zúdult a napokban a Vas megyei Velemre – a település számára ez különösen nagy probléma, egyes utcáik felületébe ugyanis jókora árkokat vájt a vihar.

A Pókaföldi utcán 35 centiméter mély árkok találhatóak, az út mostanra terepjáróval is nehezen járható – mondta el a vaol.hu-nak egyik helyi lakó, aki az említett utca felső végében lakik.

A Kőszeg-Hegyalján levő község július végén is alaposan megázott, a komoly zápor és jégeső kárt tett az utakban. A Pókaföldi utcát pár nappal korábban töltötték fel ismét kőzúzalékkal, de a napokban támadt vihar miatt most még rosszabb az állapota, a víz kimosta a kavicsot.

A probléma legalább 15 éve fennáll, ám ennyire súlyos felhőszakadások nem voltak jellemzőek korábban. A gondról természetesen tud a település polgármestere. Szél Józsefné elmondta: több utca küzd azzal, hogy a vihar miatt kimosódik a kavics, ám sajnos a lejtős utcákon csupán annyit tudnak tenni, hogy a lemosott burkolóanyagot visszahordják és ledöngölik minden évben.

Mint a polgármesterasszony elmondta, a visszapótlást nagyrészt elvégezték a Pókaföldi utcában is, ám az eső közbejött és a ledöngölés már nem történt meg – tudatta a vaol.hu.

A település vezetője hozzátette, hogy beszélt már jó néhány útépítő szakemberrel, de tartós megoldást nem tudnak javasolni kavicsos, meredek utcákra.

Probléma továbbá, hogy az útaszfaltozás és vízelvezetés a lejtős, cikkcakk formában haladó utcákban 85 tulajdonost érint Velemben, az azonban csak úgy lenne megoldható, ha mindegyik tulajdonostól megszerzik a szabványos útburkolathoz és vízelvezetéshez szükséges területrészt – a polgármesterasszony úgy véli, erre 10 éves távlatban nem sok esély van. Ez a gond pedig a Pókaföldi utcát is érinti – írta meg a vaol.hu.

Fotó: Szendi Péter

B.A.