Ünnepi kötetben szerepel két vasi cukrászda

Magyar cukrászdák és kávéházak címmel jelent meg mutatós kötet a hazai cukrászatok egyéniségeivel. Vas megyét a Mészáros cukrászda és a Cake Art kézműves tortastúdió képviseli.

A karácsonyi ünnepekre készült el az az impozáns könyv, melyet a szegedi Magyar Értékek Könyvkiadó jelentetett meg Magyar cukrászdák és kávéházak címmel. Benne a hazai cukrászatok közül 100-ról esik szó. Vas megyéből a Cake Art kézműves tortastúdió, desszert- és csokoládéműhely, valamint a Mészáros cukrászda számol be tevékenységéről – írta meg a vaol.hu.

Érdekesség, hogy egy nagy hagyományokkal bíró, csaknem 100 esztendős cukrászda, illetve egy olyan kapta az elismerést, amely gyors sikeréről híres. Mindkettőt a cukrász ipartestület ajánlotta a könyvszerzőknek.

A harmadik generációs cukrász, Mészáros Gábor Szombathelyről, valamint Czömpöly Eleonóra, aki 2005 óta készíti egyedi, kreatív, különleges tortáit és desszertasztalait, jó barátságban van egymással és tiszteletben tartják a másik munkáját – adta hírül a vaol.hu.

Mészáros Gábor az 1920-as évek óta működő cukrászatban a 2007-2008-as évi válságot használta ki arra, hogy bevezessen néhány újdonságot, hiszen a forgalom akkor így is, úgy is visszaesett.

Czömpöly Eleonóra azonban már a kezdetekkor mást szeretett volna képviselni, mint a tradicionális cukrászatok. Kézműves termékek készítésébe fogott, saját receptúra szerint és egyedi, akkoriban ritkaságnak számító finomságokat alkotott – adta hírül a vaol.hu.

Sikere a magasabb ár ellenére is nagy lett, így a táplánszentkereszti üzlet rövid időn belül kicsinek bizonyult.

Fotó: Szendi Péter

B.A.