Vas megye: túl sok a szállópor a levegőben mostanság

Több napja túllépte az egészségügyi határértéket a szállópor-koncentráció Szombathelyen és Vas megyében – hatósági intézkedésre nincs szükség, de az itt élők tehetnek a probléma ellen.

Kevéssel, de az egészségügyi határérték felett van esténként Szombathelyen a szállópor-koncentráció. Az ok részben az időjárás, de a lakossági kibocsátás is tehet róla. Mivel hideg van, többen közlekednek autóval, de nem kevés ember most is szilárd tüzelőanyagot használ.

Légmozgás hiányában a káros anyagok a földfelszín közelében maradnak – de nagy gondra azért nem kell számítani – írta meg a vaol.hu.

A levegő állapotát akkor minősítik veszélyesnek közegészségügyi szempontból, ha a jogszabály szerinti szmogriadó elrendelését előíró határértéket 24 órás átlagban túllépi a kisméretű részecskék mennyisége. Ez nem volt jellemző Szombathelyen.

Ugyanakkor 2018 december végén és 2019 januárjában egyaránt előfordultak napok, amikor a levegő minősége meghaladta a légszennyezettségi határértéket.

Vas megyében egyébként a szombathelyi Markusovszky utcában, Szentgotthárdon pedig a Füzesi utcában létezik automata mérőállomás. Szakaszos mintavételt szoktak végezni a Vörösmarty és a Bolyai utcában, ezek a mérések negyedévente zajlanak, 14 napon át – tudatta a vaol.hu.

Több, határértékkel szabályozott komponenst, így a szén-monoxid, a nitrogén-oxid, a kén-dioxid jelenlétét vizsgálják,  ezek összességét a köznyelvben szálló pornak nevezik. A kisméretű részecskék koncentrációja pedig az utóbbi napokban kevéssel, de meghaladta az egészségügyi határértéket – mondta el Bencsics Attila, a Vas Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztályvezető-helyettese.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy télen a levegő terheltsége mindig kissé magasabb, s a korábbi évekhez viszonyítva nem rosszabb a helyzet Vas megyében.

Ennek ellenére azoknak, akik a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak, érdemesebb többet beltérben tartózkodni ilyenkor. Ők a gyerekek, idősek és a beteg emberek – írta a vaol.hu.

B.A.