Vas megyében is látszik majd a szárazság a termésen

Nem fejlődnek elég jól a növények – az aszály közepes mértékű a megyében, a gazdák elvetették a magokat, de mivel nem esett az eső, a növekedés nem indult meg és nyakunkon a tél is.

Hiába vannak a magok a földben, a növekedés nem indul meg eső nélkül – Vas megyében közepes mértékben van aszály, s hamarosan beköszönt a tél, ezért valószínű, hogy a termésen meglátszik majd a szárazság – adta hírül a vaol.hu.

Idén a szokásosnál jóval korábban vetették el a gazdák a magokat, a megye minden részén végeztek már a repce és a búza vetésével, ebben nem gátolta meg őket a csapadék. A munkavégzés profitált az elmúlt hónapok csapadékmentes időszakából, de a növényeket sajnos nem éri elég nedvesség. A mag, mondhatni, csak akkor „érzi magát elvetve”, ha az első esőt is megkapja – magyarázta dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei elnöke a vaol.hu-nak.

Tény, hogy szeptember eleje óta nem esett komoly csapadék. A magok kikeltek, de a vetések foltosak és csúnyák, a szétszórt gyomirtó nem tud érvényesülni, a vegyszerek nem tudnak a növénybe hatolni, hiányzik a bemosó csapadék – fogalmazott a szakember.

Dr. Pusztavámi hozzátette: fejtrágyát nem tudnak adni sem a búzának, sem a repcének. Utóbbin sok helyen látszik pirosas-lilás elszíneződés, ami arra utal, hogy nincs elég nedvesség, ezért a megkötődött foszfort és nitrogént nem képes felvenni – adta hírül a vaol.hu.

A szakember azt is elmondta: azért még nincs minden veszve, ugyanis egy kiadós eső segíthet. Sosem lehet tudni, hogy alakul egy év, hiszen tavaly jól indult, majd júniusban egy nagy vihar alaposan aláfűtött a mezőgazdászoknak. Az őszi szárazság sajnos mindenképp meglátszik majd a termésen– írta a vaol.hu.

B.A.